Schrijven over je leven

Schrijven over je leven doet dan ook iets anders dan erover vertellen. Het brengt je in de stroom van je onderbewuste, bij datgene waarvan je niet (meer) wist dat het er was. Je komt daardoor je eigen levensthema’s op het spoor, en datgene wat het leven voor jou de moeite waard maakt. Bovendien wandel je door een schat aan dierbare herinneringen, die je bijna zou zijn vergeten… en waar je naar kijkt met de ogen van nu.

Je pen weet de weg

In een kleine schrijfgroep (4 tot 8 deelnemers) ga je onder begeleiding feitelijk en zintuigelijk schrijven over herinneringen in je leven. Een methode die beter bekend staat als autobiografisch schrijven. Een ervaring, die zin en samenhang geeft aan je verleden, je heden en je toekomst. Je hoeft daarvoor niet te kunnen schrijven, je pen weet de weg.

Schrijven, delen en verwonderen

Na elke oefening kun je kiezen of je datgene wat je hebt geschreven deelt met de groep of niet. Het is heel verrijkend en intiem om zo een inkijkje te krijgen in iemands leven. Na afloop ga je naar huis met de pareltjes van dat dagdeel, gevat in een kleine dichtvorm.

Schrijven over je leven zet altijd iets in gang, en is dan ook aan te raden voor iedereen die een dieper inzicht in zichzelf wil krijgen, en naar de toekomst toe bewuste keuzes wil maken.

Schrijftraject Hooggevoeligheid als kracht

Hoge pieken, diepe dalen. Als hooggevoelig persoon voel je stemmingen van anderen goed aan, zie je overal onrecht, en zou je wel alles op je schouders willen nemen. Hoe bescherm je jezelf?

Tijdens dit schrijftraject kijk je terug op je levensverhaal. Waar deed je recht aan jezelf? Hoe functioneer jij het beste? Wat zijn jouw sterke kanten? En hoe kun je die inzetten? Een zoektocht naar ritme en vitaliteit, energievreters, omgaan met conflicten, grenzen stellen, kracht en valkuilen en eigen plek.

Frequentie: 7 dagdelen
Lokatie: keizerstraat 40
Kosten: 45 euro per keer, totaal 315 euro inclusief koffie en thee

Schrijftraject Verlies en gemis

Schrijven over verlies en gemis

We maken allemaal verliezen mee in ons leven. Of het nu gaat om dierbaren, het verlies van het kind-zijn, het niet-geleefde leven, trauma’s of van geliefden. Het zijn schaduwen die veelal onbewust met ons meegaan.

Schrijven over verlies en gemis is een heel krachtige manier om aan te raken wat er onder de oppervlakte gebeurt, en te leren leven met het lot. In 5 dagdelen schrijf je over je leven, wat er wel en wat er niet is en wat je nooit mag kwijtraken. Het niet-geleefde leven, de tussentijd en in beweging komen.

Opbouw

 1. Het landschap van nu, wat is er wel en wat ontbreekt er?
 2. Nieuwe blik
 3. Het niet-geleefde leven
 4. Tussentijd
 5. Het onmogelijke doen

  Praktische info

  Frequentie: 5 dagdelen van 2,5 uur
  Lokatie: Keizerstraat 40
  Kosten: 45 euro per keer, totaal 225 euro

Schrijftraject Biografie als medicijn

Soms sta je op een kruispunt in je leven, en merk je dat het oude niet meer voldoet. Je zou wel een nieuwe afslag willen nemen, maar welke? Of je blijft vastzitten en komt niet verder.

Tijdens het schrijftraject van Biografie als medicijn (Square of Life), ga je heel gericht de vraag waar je nu mee loopt onderzoeken. In een aantal sessies wandelen we met die vraag door de vier dimensies van je leven, op zoek naar het antwoord, dat zich verschuilt in jouw levensverhaal.

> 6 tot 10 dagdelen van 1,5 a 2 uur, met voorafgaand een online journey die je voor aanvang thuis invult

Schrijftraject Portret van mijn moeder

Een schrijftraject waarin je gaat terugkijken op je moeder, die er nog wel of misschien niet meer is. Voor de een is ze een onuitputtelijke bron van dankbaarheid en liefde, voor de ander een bron van pijn en onbegrip. Toch ben je met haar verbonden.

Tijdens deze cursus kom je dichterbij je moeder, maar ook bij jezelf. Was ze je lot of je kans? Wat herhaalt zich misschien, en op wiens kompas vaar jij eigenlijk?

> 7 dagdelen van 2,5 uur
> Keizerstraat 40, Scheveningen
> Kosten: 45 euro per keer, 315 euro totaal, inclusief koffie, thee en lekkers

Schrijftraject Wandelen door de biografieën van je leven

Ieder mens leeft vier biografieën, die samenhangen met de verschillende levensfasen en daarmee universele wetmatigheden van ons als mens. De van het lichaam, de gewoontewereld, die van de ziel en van het ‘ik’.

Tijdens dit schrijftraject van 8 dagdelen ga je specifieke herinneringen uit je leven beschrijven, die kenmerkend zijn voor die biografieën. Daardoor ontdek je een rode draad, die je een dieper inzicht geeft in je geleefde leven en in jezelf.

> 8 dagdelen van 2,5 uur
> Keizerstraat 40, Scheveningen
> Kosten: 45 euro per keer, 360 euro voor de hele cursus

Van te voren dacht ik: oh jee, niet wetend wat er boven zou komen.
Maar uiteindelijk was het lichter dan ik had gedacht.
Ik heb het als heel positief, verrassend en verhelderend ervaren.’

Arjan